|Nytt & ändrat|Innehåll|Register|Släkter|Efterlysningar|Glimtar|Tips|Kontakt|Nyheter|Foto|PDF-filer|Diverse|Trädgård|
REGIONER
: |Göteborg|Halmstad|Höks härad|Östergötland|Partille|

Nättidningen

Med säte i Partille
Startad 5 mars 1997

Redaktör: 
Bertil Magnusson

Aktuell 
länk

Se alltid  Aktuell länk i ribban ovan. Se även de nya menyerna för REGISTER.

Begravningsseder
och andra märkligheter

Bilden visar Samuel Bengtssons begravning i Gamla Lundby kyrkby, Göteborg, 1908. Samuel var född i Lycke (O) 3 nov. 1831 och han dog 2 juli 1908 i Lundby. I likhet med många andra i trakterna kring Torsby pastorat i Bohuslän, flyttade Samuel in till Göteborg där han blev skutskeppare på en båt som "gick på" Vänern. Många av hans släktingar hade samma syssla i det sjudande och expanderande Göteborg i slutet av 1800-talet. (Samuel finns även på en av de visitkortsbilder i vårt FOTOGALLERI. Du kan se bilden HÄR.)

När Samuels första hustru, Cecilia Bengtsdotter, dog i Lundby 15 maj 1875 blev hans kusin, handelsmannen på Lindholmen, Samuel Gabrielsson, utsedd som god man för Bengtssons barn. Båda herrarna hette SAMUEL och båda var födda i Lycke (O). Gabrielsson den 20 sept. 1830, och nästan jämngammal. Båda kusinerna arbetade först som sjömän, men Gabrielsson bytte yrke och blev handelsman. 

Tolv år efter sitt åtagande som god man, blev Gabrielsson morfar till den unge studenten, Uno Almgren, som bilden nedan visar. När Uno Almgren, långt senare i livet blev kyrkoherde i Halmstad, hände en märklighet. Han kom då att bo granne med Samuel Bengtsson dotter, Anna Bengtsson, född i Lundby (O) 25 nov. 1869. De bodde helt nära varandra trots att de båda var 15 mil från sina födelseplatser. Ingen av dem hade dessutom minsta aning om att de var släkt. Kyrkoherde Uno Almgren var dock beundrad och kom att viga Annas son Östen, konfirmera hennes barnbarn, Kerstin och Ann-Marie, samt döpa hennes dotterson Bertil.

Som en ytterligare märklighet hade Uno Almgren Dragonen Sven Sadelfast som morfarsfar, men Sven Sadelfast var också hans farfarsfar, då Unos föräldrar var kusiner.

Göteborgs-Postens artikel 7 aug. 1987
Datorns användning inom släktforskning var vid denna tid något extra varför GP ägnade en större artikel på sin sista sidan åt mig och min släktforskning. Vad hände?
- Jo, Uno Almgrens son, Bengt Olof, var bland de första som ringde för att kommentera den. Vi hade aldrig tidigare haft kontakt, men nu ringde han från östra sidan av Sverige. Därmed hade 4 generationer av sadelfastättlingar fått kontakt med sina fränder på ett märkligt sätt. Vem är det som rycker i trådarna där uppe?

Åter till bilden ovan.
Kistan som paraderar på två pinnstolar visar en begravningssed som numera är borta. Det finns fler gamla seder som man undrar över. Till exempel olika begravningssätt, kremering, gravutsmyckningar m.m. Sederna har växlat starkt under människans utveckling och tycks göra det än. Kanske kan du själv berätta om egendomligheter som du stött på i din forskning?

Hyrverket på Gårda i Göteborg svarade på sin tid för transporterna från kyrkor och kapell till de olika begravningsplatserna. Man använde utsirade vagnar förspända med vackra hästar och kuskarna som körde dem var imponerande utstyrda med hattar av napoleonliknande typ. De bar dessutom silverbrämade dok över axlarna. Denna verksamhet skedde långt in på 50-talet och kanske ännu senare. En bild från denna tid har vi visat redan 2001, du kan återse den HÄR. Vagn och kusk har där en något enklare utformning.

Har du själv bilder på gravar och utsmyckningar som du undrat över? 
Hör då av dig och delge oss detta. Själv har redaktören tidigare undrat över de märkliga utsmyckningarna på Hagshults kyrka och på Fryele kyrkogård i Småland. 

DRAKHUVUDEN sitter överst på de smidda gravvårdarna. Dessa har en triangelform och är belamrade med hjärtliknande löv. De har en mittstolpe som gör att de lätt kan sättas ner i jorden för att bilda en enkel men mycket vacker grav.

Draken har jag aldrig funnit nämnd i Bibeln varför man undrar över att symbolen tillåtits av prästerna i gångna tider. Kanske var seden en kvarleva från kulturkrocken mellan vikingatid och den första kristendomen? Någon redovisad forskning i ämnet har jag aldrig lyckats hitta. Läs gärna mer HÄR.

NB. Stämmer teorin så flyter vikingablodet i GLIMTENs redaktör. / BM


Välkommen till 
en oberoende nättidning för släktforskare

Regioner
Göteborg
Halmstad
Höks härad
Östergötland
Partille


Se tidigare
"förstasidor"

Övrigt

 

 

 

 

 

 


Uno Almgren
missionär och senare 
kyrkoherde i Halmstad
Levde 1887.10.21-1945.08.03

Fotogalleriet

Våra visitkortsbilder hittar du nu under menyn FOTO.
Du är välkommen att sända in skannade bilder i 300 dpi 100 %
storlek. Bifoga så många data  du kan om bildens personer och gärna en släktutredning som bilden kan länkas till.

OKÄNDA personer kanske blir identifierade genom att du låter publicera bilden.

Uno Almgren var en mycket omtyckt och populär person. Samtida 

Halmstadsbor visste oftast var de befann sig när budet om hans död nådde dem. En liknande reaktion som när J. F. Kennedy dog.

Jag vet att Uno Almgren döpte mig men jag har inga egna minnen av honom. 
Mina närmaste släktingar var dock hans stora beundrare utan att veta om att de själva hade en gemensam anfader med honom i Sven Sadelfast.
Släktforskning ger ibland som resultat vetskap om hur nära vi står de människor som omger oss. / BM


www.reab.se

sponsrar GLIMTEN
- och med den firmans hjälp finns vi på nätet utan att fylla sidorna
med annonser

Tacka
REAB
för det !

 

Välkommen med material via

e-post 
till GLIMTEN


Alla e-brev antas fria för publicering
Då undantag önskas, ange: "ej för publicering"

"Snigelpost" går också bra
Redaktör Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE
Tel. (+046) 031 - 44 30 70

Klicka på bilden för att ladda ner 
Adobe Acrobat Reader


Med hjälp av programmet Adobe® Acrobat® Reader  
kan man läsa och skriva ut PDF-filer. Man kan också fylla i och skicka PDF-formulär online med hjälp av
Adobe Acrobat Reader.