|Nytt & ändrat|Innehåll|Register|Släkter|Efterlysningar|Glimtar|Tips|Kontakt|Nyheter|Foto|PDF-filer|Diverse|Trädgård|
REGIONER
: |Göteborg|Halmstad|Höks härad|Östergötland|Partille|

Nättidningen

Med säte i Partille
Startad 5 mars 1997

Redaktör: 
Bertil Magnusson

Aktuell 
länk

Se alltid  Aktuell länk i ribban ovan. Se även de nya menyerna för REGISTER.

Partilles gamla soldattorp förfaller
Text & foton © 2003 Bertil Magnusson 

Det gamla soldattorpet Nr 8 där Stadssoldat Nils Larsson Damgren levde för mer än hundra år sedan är utsatt för ett kraftigt förfall. Som de mindre bilderna här på sidan visar flagnar färgen, en fönsterlucka har brutits loss och syllen murknar. Det behövs snabba åtgärder för att rädda torpet.

På GLIMTENs förra förstasida visade vi torpet Kullebacken, eller Täppet som det i dag felaktigt kallas. De båda torpen har ett märkligt släktsamband. Innevånarna i torpen var kusiner och hade ett gemensamt ursprung i en mycket gammal Partillesläkt (som även GLIMTENs redaktör tillhör). 

I Partille Krönika som utkom redan 1920 återger Erik Bergendahl en del roliga skrönor om Damgren liksom  några visor han framförde när han roade ortens folk. Till dem återkommer vi senare. Nu vill vi främst berätta om Nils Larsson Damgren och hans närmaste släkt.

Nils Damgren föddes 9 dec. 1818 under Ugglum Storegård i Partille och han dog 1 aug. 1891 i torpet som låg under Ugglum Mellangård. Fadern var Lars Nilsson f. 2 sep. 1769 och d. 29 nov. 1831. Modern var Anna Jakobsdotter f. 8 aug. 1773 och d. 11 maj 1848. 
Familjens hem låg under Ugglum storegård 1/12 1/8. Paret fick där fem söner och tre flickor. Som vanligt vid denna tid dog många i späd ålder. Nils Damgrens 10 år äldre syster, Sara Katarina, var den som levde längst, hon överlevde även Nils och dog 12 febr. 1893. Då hade hon varit änka sedan 1 juni 1876, dvs. i 16 år. Hennes make var Anders Olsson från Bergum där han föddes 1811. Kombinationen Bergum-Partille var inte ovanlig. Många av socknens innevånare  gifte sig över sockengränserna.

Stadssoldat Nils Larsson Damgrens farfar var Åbon Nils Andersson i Ugglum Storegård. Där levde han mellan 19 april 1724 till sin död 13 sept. 1796. Farmor var Brita Bengtsdotter troligen född ca 1725 i Öjersjö Storegård och död  i hosta 21 sept. 1793 i Ugglum Storegård. 

Paret Nils A. och Brita B. gifte sig 19 okt. 1755 och därmed förenades även de båda "storegårdarna" i Ugglum och Öjersjö. Brita Bengtsdotters födelse kan tyvärr inte bevisas då sidorna för den tiden saknas i kyrkboken. Hon var dock enligt mantalslängd dotter till Bengt Larsson som en tid står som ägare för en del av Öjersjö Storegård. 


Styrkande indicier är även de dopvittnen som finns då Brita Bengtsdotters barn döps 1756, 1758, 1759, 1763, 1766 och 1769. Vid dopen är Britas troliga syskon med; Lars och Karl Bengtsson samt Karin Bengtsdotter kommer alla från Öjersjö. Morfadern, Bengt Larsson, dog 1 maj 1764 i Öjersjö Storegård. 

Damgrens kusin, Bengt Andersson (nämnd i artikeln om Kullebacken) hade samma farfar och farmor som Nils Damgren. 

Namnen i kusinernas raka faderslinje, som alla bodde i Ugglum Storegård, är inte särkilt fantasifulla, eller vad tycks?

Nils Andersson (1724-1796) Död i kräfta 72 år o 1 månad gammal
Anders Nilsson (1701-1758) Död 57 år gammal av Kåv (astma)
Nils Andersson (1677-1712) Död 35 år gammal
Anders Nilsson (1650-1699) Död 49 år gammal

Kunde vi följa linjen ytterligare några få generationer bakåt skulle vi möjligen komma till den "Anders i Ugglum" som 1526 mötte Gustav Vasa i Nya Lödöse (Gamlestaden). Den händelsen beskrivs i Partille Krönika på s. 84 på följande sätt:

"Under senvintern 1526 finna vi Gustav Vasa på besök i Nya Lödöse. Den 20 februari höll han sammanträde i Gråbrödraklostret därstädes och i den nämnd som han samlat kring sig finnas omnämnda "Anwndt esbiörnsson och hans wisse, borgmästa", fyra rådmän i "Nyelödesiö" samt en del borgare från staden och bönder från omgivande trakt. Bland dessa senare nämnas "swen gotztaffzson, Anders larsson och lazze biörnsson" (förmodligen från Utby), Andor i wggleem (Ugglum), Anders wtij baalbostorp (Hultet?), lasse bengtson, peder assmwundtson, Christian tordtson, tore gwnnarsson, lassze erichson, swen larsson och peder ericson i kär" (Kärralund?).


På lite håll ser soldattorpet fortfarande trevligt ut

Vägbeskrivning: Från Kvarnfallsvägen tag Enedalsvägen åt söder. Passera första skylten med texten  "Dammgrens väg" (se nedan). Vid nästa skylt med samma namn tag vänster och du går rakt mot torpet.

Skylten med det felaktiga namnet som politikerna antog som gatunamn då man inte ville ha ett så oanständigt namn som DAMGREN.
Motivering: "Alla vet ju var damgrenen sitter". 
Kan vi i dag få be om den rätta stavningen?

PARTILLE KOMMUN lovar åtgärda bristerna

Följande mejl har GLIMTEN erhållit 2003-03-28:

Hej, vi tackar för din uppmärksamhet och ditt meddelande till oss. Det är stadsbyggnadskontoret som ansvarar för de bebyggda fastigheter som kommunen har i sin ägo och undertecknad som har det direkta ansvaret för underhållet. Vi kommer idag att åtgärda det akuta underhållet på Soldattorpet. Det övriga underhållet på byggnaden kommer att ses över och vår ambition är att åtgärda bristerna före sommarsemestern. Vi är medvetna om att flera av vår bebyggda fastigheter har ett eftersatt underhåll. Stadsbyggnadskontoret har dock i år och kommande år avsatt resurser för att succesivt åtgärda det eftersatta underhållet på våra bebyggda fastigheter.

Med vänlig hälsning
Stefan Lindroth


Ljuset återvänder - ta dig en titt HÄR


 

Välkommen till 
en oberoende nättidning för släktforskare

Regioner
Göteborg
Halmstad
Höks härad
Östergötland
Partille


Se tidigare
"förstasidor"

Övrigt

 

 

 

 

 

 


Anna Bengtsson t.v.
1869.11.25 - 1947.02.09
Sondotter till Bengt Andersson
nämnd i artikeln ovan

ROLIGT 
Ur GP 24 febr. 2003

FRAMFÖR ETT av de stora fönstren mot Berzeliigatan på Stadsbibliotekets andra våning, innerst bakom en djungelväxt i släktforskningshörnan sover en gentleman över danska adelskalendern. Han snarkar genom mustaschen och vid varje snarkning hasar han ett steg nedanför stolen. Därigenom är han var femte minut på väg att sätta sig på golvet, men då vaknar han en sekund, hasar upp, kollar greppet om kalendern, kastar en punch drunk blick över oss andra och återvänder till blåblodiga drömmar.

Kristian Wedel

Fotogalleriet

Våra visitkortsbilder hittar du nu under menyn FOTO.
Du är välkommen att sända in skannade bilder i 300 dpi 100 %
storlek. Bifoga så många data  du kan om bildens personer och gärna en släktutredning som bilden kan länkas till.

ROLIGA TEXTER

Texter med roligt innehåll, likt  den vi saxat ur GP, får du gärna tipsa om.
Sänd ett mejl.


www.reab.se

sponsrar GLIMTEN
- och med den firmans hjälp finns vi på nätet utan att fylla sidorna
med annonser

Tacka
REAB
för det !

 

Välkommen med material via

e-post 
till GLIMTEN


Alla e-brev antas fria för publicering
Då undantag önskas, ange: "ej för publicering"

"Snigelpost" går också bra
Redaktör Bertil Magnusson
Storskiftesvägen 3, 433 41 PARTILLE
Tel. (+046) 031 - 44 30 70

Klicka på bilden för att ladda ner 
Adobe Acrobat Reader


Med hjälp av programmet Adobe® Acrobat® Reader  
kan man läsa och skriva ut PDF-filer. Man kan också fylla i och skicka PDF-formulär online med hjälp av
Adobe Acrobat Reader.